Bliv klogere på hurtig opladning og de forskellige teknologier

Har du købt ny smartphone, tablet eller computer for nyligt, har du sikkert også lagt mærke til, at der er sket noget med opladningshastigheden – det går nemlig stærkere nu end nogensinde før.

Du kan takke de nye teknologier, som nu for alvor gør sit indtog på markedet og sikrer en lyn hurtig opladning. Teknologien finder du ikke kun i nye smartphones og tablets, den har også spredt sig til eksempelvis powerbanks, som kan hjælpe med at forlænge din telefon, tablet eller computers levetid væsentligt blot i løbet af få minutters opladning. Det er således endnu nemmere at kunne være ‘på’ hele tiden uden at risikere at løbe tør for strøm eller skulle vente længe på en opladning.

Når man taler hurtig opladning er det især to teknologier, man skal bruge sin opmærksomhed på. Den teknologi, som man finder hos det amerikanske firma Qualcomm, kaldet Quick Charge ,og så USB-C Power Delivery teknologien, der benyttes af et stigende antal producenter.

Qualcomm Quick Charge

Hos Qualcomm skriver de på deres hjemmeside at:

Waiting for your phone to charge is a thing of the past

– og det er måske også det som snart bliver tilfældet. For med Qualcomm Quick Charge 4+ skulle du gerne kunne oplade op til fire gange hurtigere op end med den konventionelle teknologi. Med den nye teknologi skal du heller ikke være bange for at din midt-opladning bryder ud i brand, som det var tilfældet med Samsungs Note 7. Qualcomm benytter sig nemlig af dual-charge teknologi, som sørger for at temperaturen ikke stiger helt ekstremt og får batteriet til at sætte ud under opladningen.
Du finder eksempelvis Qualcomm Quick Charge i powerbanks af mærket Anker, RAVPower og LIFEPOWR. Særligt nyere Samsung enheder benytter sig af denne teknologi mens vi endnu venter på, at Apple åbner op for Qualcomm Quick Charge. En ting er dog værd at være opmærksom på med denne teknologi. Du kan desværre kun udnytte Quick Charge opladningen fra en oplader eller powerbank såfremt din enhed også er kompatibel med Qualcomms teknologi. En teknologi som producenter skal betale for og derfor medfører at nogle producenter udvikler deres egen teknologi.

USB-C Power Delivery

USB har været et fast tilbehør for os alle de seneste mange mange år. USB-teknologien udvikler sig hele tiden og det er også tilfældet med den nye USB-C Power Delivery (kaldt PD i daglig tale) teknologi, som kan gøre din opladning markant hurtigere end den tidligere 5V/1A=5W opladning. Mens standard USB-C opladning tillader 5V/3A=15W opladning så tillader den nyeste USB-C PD 2.0 gennem USB 3.1 nemlig helt op til utrolige 20V/5A=100W opladning, hvilket er rigeligt til at oplade de fleste laptops. Udover den lyn hurtige opladning, så har du med USB-C PD nu også mulighed for at oplade begge veje med kablet. Den nye teknologi begrænser nemlig ikke til en envejs-opladning. USB-C stikket er også elsket af mange ved, at man ikke kan sætte kablet forkert i, da det kan vendes begge veje modsat de klassiske og populære USB-A, USB-B og micro USB stik.

Når det kommer til dataoverførsel, så kan du med de nyere USB-C teknologier også regne med, at de nyeste USB teknologier som USB 3.1 og USB 3.2 bliver benyttet i kablerne og at du derfor kan overføre teoretiske 10-20 Gbps.

Andre standarder

Der findes også andre standard for hurtigopladning på markedet og herunder er nogle af dem:

  • Huawei SuperCharge
  • OnePlus Dash Charge
  • Samsung Adaptive Fast Charge
  • Apple Fast Charging
  • Motorola TurboPower

Flere af dem er heldigvis kompatible med eksisterende teknologier som enten Qualcomm Quick Charge eller USB-C PD, så du ikke skal tilkøbe en særlig oplader. Har du derimod en OnePlus, der kører på Oppos VOOC (Voltage Open Multi-Step Constant Current Charging) teknologi, så kan du kun benytte deres oplader for at opnå hurtigopladningen. Apples nyere iPhone er kompatible med USB-C PD teknologien, men til gengæld, så kræver det et særligt USB-C til lightning kabel. Et særligt kabel som Apple endnu ikke har givet tilladelser til at andre producenter må begynde at producere.

Sharing is caring:

Forrige indlæg
Guide: Undgå at din telefon går kold, når temperaturen falder
Næste indlæg
Huawei Mate 20 Pro lanceringsdato, pris og specifikationer
Menu